Ladda snabbt och säkert med våra effektiva laddboxar

Har du eller är du i tankarna att skaffa en elbil så kommer också frågan; vad för laddbox ska jag ha? Vi går igenom de vanligaste elbilarna och hur laddningen fungerar, och vad som kan vara bra att tänka på.

Vilken effekt på min laddbox ska jag ha hemma?

Vilken effekt du kan ha hemma beror på din huvudsäkring. En 3,7kW laddbox använder 16A i enfas och kommer att fungera för de flesta medans en 11 kW laddbox använder 16 A på tre faser. Många med villa har säkringar på 20 eller 25 A, så boxen kommer att kunna användas. Om de är så att du har en 16A-säkring i huset så är de mer osäkert men kan fungera beroende på hur de ser ut i elskåpet. De bästa är att höra med ditt nätbolag om du har frågor kring din huvudsäkring.

En 3,7kW-laddbox använder 16 A på en fas och kan ladda cirka två mils bilkörning per timma, vilket betyder att över en natt har du laddat cirka 20 mils räckvidd för din elbil. Har du istället en laddhybrid är den fulladdad redan efter några timmar och räckvidden beror på vilken kapacitet som batteriet har.

En 11kW-laddbox använder 16 A i tre faser samtidigt och passar utmärkt om du har en ren elbil där denna laddbox kan ladda ca 6 mils bilkörning per timma. En laddning över natten skulle då innebära att du kan ladda upp det största batteriet, 100kWh, på en Tesla innan du ska iväg på morgonen.

Vilken laddbox passar min elbil? Vilka är de vanligaste elbilarna i Sverige?

Beroende på vilken bil du har så kommer den också att ladda med en viss effekt. Vissa elbilar klara endast 1-fas laddning och därav kommer effekten att vara upp till 7,2 kW (1-fas 32 A), andra elbilar klarar av 3-fas laddning. De man ska komma ihåg är att man kan använda en 3-fas laddbox till en elbil som bara kan ta emot 1-fas då de är bilen som styr vilken effekt den kan laddas med.

De vanligaste rena elbilarna vi har i Sverige är Renault Zoe, Tesla Model S och Nissan leaf. Där klarar Reanult och Tesla av 3-fas laddning medan Nissan endast klarar av 1-fas laddning. Så hur lång tid tar de att ladda dessa bilarna? De beror egentligen på två faktorer. Det ena är effekten som laddboxen har samt bilens inbyggda laddare. Här så tittar vi på de vanligaste laddboxarna för både 1-fas och 3-fas laddning.

Sammanfattat så rekommendera vi en 11 kW laddbox med anledningarna av att de är framtidssäkrat och att de aldrig är farligt att ha en för hög effekt på laddaren då de är bilen som styr vilken effekt den tar emot.  Även om du klarar dig på en 3,7 kW laddbox för tillfället så kommer laddboxen du installerar idag kommer sitta kvar länge och kanske kommer ditt behov att öka vid nästa bilaffär.

Investeringsbidrag för laddstation

Du kan söka investeringsbidrag för din laddstation via Naturvårdsverket. Som privatperson kan du få bidrag för hälften av kostnaden för laddboxen, material samt arbetskostnad, dock max 10 000 kr per fastighet. Förutsättningarna för bidrag ändras hela tiden men du kan följa det här…