Här presenterar vi våra utvalda solcellsprojekt

ICA City, Knalleland, Borås

– Det är ett komplext tak, med många rör, skuggbildningar och isolering som gjort taket ganska mjukt, säger Peter Wahlberg projektledare för Borås Elhandel, som varit lite av spindel i nätet för solcellsprojektet på City Knalleland. På City har man i flera år haft en policy att ligga långt fram när det handlar om nyheter, speciellt inom hållbarhet och miljö. 
– Vi var bland de första ICA-butikerna att starta med självscanning men även med att sätta lock på kylar och frysar som nu blivit en självklarhet. Och vi var också tidiga att som ICA-butik erbjuda kunderna elbilsladdning, säger stf butikschef Linus Ivarsson. För att minska fjärrvärmeförbrukningen har City också satsat på värmeåtervinning som tar till vara på den överskottsvärme som kylmaskinerna till kylar och frysar avger. 


Att satsa på solceller kändes som ett naturligt steg att ta. 
– Vi har haft kontakt under åren och då har solceller kommit upp som en intressant fråga, berättar Katarina Stern från Borås Elhandel, men det hela tog fart när jag sprang på en av ägarna, Thomas Englund, här i butiken när jag var och handlade tidigt i våras. ”Du, vi måste börja med solceller”, sa han.

Sagt och gjort. Första steget blev ta in offerter från olika företag. Sen när vi väl bestämt oss gick det ganska fort att realisera projektet på Knalleland, bara ett knappt halvår. Eftersom City redan anlitar två lokala företag till el- och byggarbeten, Fristad Tak och Jörtells El, var det ganska enkelt att dra igång. Hantverkarna hade redan koll på fastigheten och man slapp anlita en dyr konsult. Men – det är sällan projekt genomförs helt friktionsfritt och så också här. I samband med att det karakteristiska sågtandstaket isolerats blev det ganska mjukt. Det skulle bli knepigt att fästa montageskenorna. – Där har Peter Wahlberg tillsammans med Fristad Tak varit mycket engagerade och tagit fram en speciell montagemodell för just detta ändamålet.
 


“Det är en viktig miljösatsning, men det måste gå att motivera den ekonomiskt. Och det gör den.”
.


Erfarenheterna från anläggningen på City Knalleland kan Borås Elhandel och Fristad Tak nu ta med sig till andra projekt – så det hela har blivit en riktigt win-win-situation. Det tycker Linus känns bra.
 – Det är vår ambition att stödja utvecklingen i Borås genom att anlita lokala företag.

Solcellsanläggningen på City Knallelands tak blir den största i Borås, 857 kvadratmeter. En rejäl investering, men en lönsam sådan. – Det är en viktig miljösatsning, men det måste gå att motivera den ekonomiskt, konstaterar Linus. Och det gör den. – Solcellerna har en teknisk livslängd på minst trettio år, försäkrar Peter, det finns solceller som suttit uppe i fyrtio år och fortfarande fungerar utmärkt.
 

Varje år gör City Knalleland åt omkring fyra miljoner kWh el som butiken hittills fått köpa in. Nu kan man själva producera delar av den elen. El-mängden som Knallelands anläggning kan producera dagligen motsvarar dagsbehovet av el för 200 lägenheter – Det är en väldigt bra och trygg långsiktig investering, säger Linus och får medhåll av både Peter och Katarina. – Det är det bästa man kan göra för miljön och ett typexempel på en bra affär, slår Peter fast och Katarina konstaterar att det numera är bättre att lägga pengarna på taket än att ha dem på banken. 
– Eventuellt elöverskott kan man sälja.

Reportage: Tina Hjorth Svensson

Hemmareportage solceller hos Ronny och Yvonne

När vi kom till Ronny och Yvonnes nybyggda hus möttes vi av både sol, värme och nybryggt kaffe. Vi träffade dem för att prata om deras solcellsanläggning som de installerade i november 2016. Vi var nyfikna på hur deras tankar gick inför köpet och om förväntningarna hade infriats?


En bra investering för framtiden
Ronny berättade att de sett en artikel i Borås Tidning från Borås Elhandel som väckte deras nyfikenhet. Då de vid det tillfället varit kunder hos oss sedan 5 år tillbaka kunde de snabbt ta ett beslut, som de inte ångrat. Det blev 32 svarta paneler som gör sig fint mot det nya grå tegeltaket. Att installera solceller är en bra investering som höjer värdet på huset säger Ronny, samtidigt som vi bidrar till en hållbar framtid. Yvonne samtycker. Vi har ändrat en del vanor berättar hon. Jag försöker duscha på förmiddagen i stället för på morgonen och vi kör tvätt- och diskmaskinen på dagen, så vi kan använda vår egen solcellsproduktion i hemmet så mycket det går.

Bra koll på vår elanvändning
Även före solcellsinstallationen hade vi bra koll på hur mycket el vi förbrukade, så våra förväntningar var höga för att se vad anläggningen skulle ge. Vi förbrukar ca 7000 kWh per år och vi har sålt tillbaka ca 5000 kWh per år, vilka vi får 60 öre/kWh från staten. Det ger oss 3000 kr tillbaka i skattade pengar, vilket är fantastiskt säger Ronny.

En ”snackis” på gatan
Vi har flera grannar som blivit intresserade efter att de sett vår anläggning och vi berättat för dem om hur bra den fungerar. Solceller har blivit en snackis på vår gata, vilket resulterat i att vår närmsta granne nyligen köpte en egen anläggning från Borås Elhandel. Blir vi fler som väljer att installera solceller kan vi starta en Facebookgrupp och dela våra erfarenheter. Eller det kanske när något som ni på Borås Elhandel kommer att göra, säger Ronny. 

Tryggt och säkert köp
När vi kom i kontakt med Borås Elhandel för att få en offert infriades våra förväntningar med råge. Personalen som vi träffade var så trevliga och lätta att prata med. Vi blev även inbjudna till en informationskväll om solceller, där vi bl. a fick veta mer om hur Borås Elhandels totallösning ser ut. Det kändes tryggt och säkert att allt ingick, både montering och elinstallation och med bra garantier på panelerna. Dessutom fick vi hjälp med att ansöka om investeringsbidraget och elcertifikat. Vi är jättenöjda med helheten säger paret Ronny och Yvonne avslutningsvis.